top of page

Sen Hiç Geribildirim Aldın mı?



Aslında bu sorunun cevabına herkesin evet yanıtı vereceğini tahmin etmek çok zor değil. İş hayatında geri bildirim almamış/vermemiş kimsenin bulunduğunu sanmıyorum

Geri Bildirim vermek mi yoksa almak mı daha zor diye bir soru sorulsa şüphesiz almak zor diyeceklerin sayısı oldukça fazla olacaktır.


‘Ben geri bildirim almaya çok açığım” klişe cümlesini duymamış ya da kurmamış kimse de yoktur. Peki gerçekten öyle mi? Geri bildirim almaya açık mıyız? Pek sanmıyorum. 20 yılı aşan kurumsal hayat geçmişim, 15.000 üzerinde katılımcıyla bir eğitmen ve koç olarak tecrübem geri bildirim almaya o kadar da açık olmadığımızı söylüyor maalesef.


En büyük zihinsel hata, geribildirimi destekleyici bir tutum olarak benimsemek yerine istediklerimizi yaptırmak için bir araç olarak görmek diye düşünüyorum


Geri Bildirim aldığımızda kendimizi nasıl hissettiğimiz ve başkalarını nasıl hissettirdiğimiz sanırım meselenin en can alıcı noktası. Bahsettiğimiz zihinsel tutumun sağlanabilmesi için ise ihtiyacımız olan şey doğru kurumsal iklimi yani kültürü oluşturmaktır.


Bir kurumda geri bildirim kültürü oluşturabilmek için atılması gereken ilk ve en önemli adım çalışanlarda zihinsel tutum değişikliği yaratmak olmalıdır. Aksi takdirde alınan eğitimler, yapılan yatırımlar ve hepsinden önemlisi tüm iyi niyetli beklentiler ve çabalar boşa çıkacaktır.


Bir geri bildirimin kabul edilmesi için aşağıdaki sorulardan herhangi birisine hayır cevabı vermiyor olmalıyız. Buradaki sorulardan hayır cevabı verdiklerimiz olduğunda oradaki duygumuzu keşfetmemiz, yaşamamız gereken duygusal dönüşümün en önemli adımıdır.


Geribildirimi

  • doğru formül ve zamanlamayla yapıyor muyum?

  • olumlu bir tutumla geliştirmek için yapıyor muyum?

  • ona kendisini özel hissettirebiliyor muyum?

Bir organizasyonda geri bildirim iklimini yaratmak beklendiği kadar kolay olmayabilir. Bu güvenli ortamın yaratılmasının bazı kritik başarı faktörleri var:

  • Tepe Yönetimin bu zihinsel dönüşüme dair tutumu, kararlılığı ve desteği

  • Kültürü destekleyen süreçler ve sistemler kurulması

  • Her seviyeden çalışanda zihinsel dönüşüm sağlanması

  • Geri Bildirim için gereken becerilerin geliştirilmesi

Güvenli bir ortamın olmaması demek, o iklimde (geribildirim kültürü de dahil) hiçbir şeyin yetişmemesi, gelişmemesi demektir.









Murat Gümüş

27 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Commentaires


bottom of page